VÅRA PRODUKTIONSMETODER MED GUMMI

Den vassaste tekniken, kvalitetskontrollerad produktion, hög leveranssäkerhet och rätt prisnivå är en självklarhet. I ditt samarbete med Gotlands Gummifabrik märker du också vårt engagemang och förmågan att ställa upp för att lösa problem även när tiden är knapp. Sedan försöker vi alltid göra det enkelt och trevligt att arbeta tillsammans med oss. Det hoppas vi också att du uppskattar.

Förenklat kan man säga att gummitillverkning är som att baka bröd i en stor tennsoldatsform. Arbetstemperaturer och vulkaniseringstider överensstämmer med principerna för brödbakning. Tjocka gummi och silikondetaljer vulkaniseras på lägre temperatur under längre tid medan tunna gummi och silikondetaljer blir färdiga tidigare i högre temperatur.

Formtillverkning

Vill ni få en egen gummibussning tillverkad? Har ni en ide på en ny gummibälg eller kanske en gummislang? Vi kan hjälpa er hela vägen från verktyg till färdig detalj.

Läs mer om formtillverkning

Injektion

Bästa sättet att tillverka en formgjuten gummi- eller silikondetalj är genom injektion. Verktyget är stängt under processen vilket medför mindre avskäggning.

Läs mer om injektion

Transfer /Sprutpressning

Vid transfer tillverkning lägger man ett eller flera förformade ämnen i en gryta. Man kör sedan ihop pressen och en kolv går ner i grytan och trycker ner gummit genom ett antal hål.

Läs mer om transfer /sprutpressning

Kompression formpressning eller transfer maskin.

Kompression /Formpressning

Detta sätt att producera är det enklaste om du producerar med ett formverktyg. Lämpar sig för tillverkning av små serier. Även stora produkter där du inte behöver bekymra dig för sprutvolym i en injektionsmaskin.

Läs mer om kompression /formpressning

Formverktyget består av en över- och underhalva i tjockt och slitstarkt stål. Hålrummen görs genom svarvning, gnistning och/eller fräsning. När formen är färdig monteras den i en press där en hydraulkolv lyfter den ena formhalvan medan den andra fixeras. Formen värms upp till arbetstemperaturer mellan 150 och 180 grader. Råmaterialet dvs gummiämnet läggs in för hand eller injiceras automatiskt genom kanaler till formrummen. Hydraulkolven pressar samman formen med enorm kraft och gummit/silikonet vulkaniseras för att bli formstabilt. Detta tar vanligen mellan 1-5 minuter, men kan ta upp till 20 minuter för större gummi och silikondetaljer. Vissa detaljer av gummi eller silikon vulkaniseras bara en kort stund i formen, för att sedan eftervulkaniseras i värmeugn.

Efter pressningen avskäggas detaljerna manuellt eller mha frysavgradning. Frysavgradningen sker med en trumlare och/eller en frysbläster. Som köldmedia användes flytande kväve. Vi frysavgradar de flesta gummiartiklar. Efter avskäggning så packas detaljerna för leverans. Ibland så monterar vi gummiartikeln för att leverera en komplett gummiprodukt.

Många produkter limmar vi färdiga. Oftast detaljer tillverkade av silikon.