Detta sätt att producera är det enklaste om du producerar med ett formverktyg. Lämpar sig för tillverkning av små serier. Även stora produkter där du inte behöver bekymra dig för sprutvolym i en injektionsmaskin.

Första steget är att tillverka gummiämnen som skall användas för att ladda verktyget.

Du placerar ett gummiämne eller silikonämne direkt i varje kavitet. Trycker igång pressen som trycker ihop verktyget. Detaljen vulkar i värmen och efter given tid öppnar maskinen och detaljen kan plockas ut. Ungefär som att tillverka våfflor! Gummi leder värme dåligt så vulktiden är längre om man arbetar med transfer eller injektion. Verktygen/formarna är normalt något billigare.

VÅRA ANDRA PRODUKTIONSMETODER MED GUMMI

 Formtillverkning

Vi hjälper er hela vägen från ritning och/eller 3D fil till ett fullt fungerande formverktyg för kompression, transfer eller injektion. I de flesta förekommande material av gummi eller silikon.

Läs mer om formtillverkning

Maplan machine for injection of SBR.

Injektion

Bästa sättet att tillverka en formgjuten gummi- eller silikondetalj är genom injektion. Verktyget är stängt under processen vilket medför mindre avskäggning.

Läs mer om injektion

Transfer /Sprutpressning

Vid transfer tillverkning lägger man ett eller flera förformade ämnen i en gryta. Man kör sedan ihop pressen och en kolv går ner i grytan och trycker ner gummit genom ett antal hål.

Läs mer om transfer /sprutpressning